Parketta Express

Padló és parketta áruház

FONTOS INFOK! Gyakori Kérdések

Gyakori kérdések

Email Nyomtat PDF
Miért nem megfelelő a nedves aljzatbeton a parkettázáshoz?
A fa és HDF anyagokból készült burkolatok rendkívül érzékenyek a nedvességre! A nedves aljzatra történő burkolás a burkolat pusztulásához vezethet. Felpúposodik, bepenészedik a burkolat. A deformálódott és felpúposodott parketta sajnos nem javítható.
 
Mivel a nedvesség ilyen káros a parkettának, nem veszek vízbázisú ragasztót, vagy lakkot!
Minden esetben érdemes a ragasztó forgalmazójának a tanácsát kikérni, mert adott esetben a ragasztóanyagon megspórolt néhány ezer forint, később több százezer forintos kárt is okozhat!
A diszperziós ragasztók népszerűek kedvező áruk miatt, azonban nem alkalmasak a nagyméretű parketták (svédpadló, hajópadló) valamint a "zsírosabb", problémásabb fafajták (bükk, akác, juhar és a legtöbb trópusi/egzotikus fafajta) ragasztására.
Fordított a helyzet a vízbázisú lakkok esetében. Bár az áruk magasabb az oldószeresekéhez képest, mégis érdemes mellettük dönteni, - ugyan is:
  • Az egészségre és a környezetre ártalmatlan bevonatok, nincs intenzív szaghatás a munkálat során
  • Gyorsabb száradás - rövidebb technológiai idők
  • Az oldószeres lakkokból hosszú ideig párologhatnak az ártalmas anyagok
  • A fa eredeti színét megtartja, és az UV sugárzással szemben viszonylag nagy hatékonysággal védi a felületet
  • A vízbázisú lakkok kevésbé hajlamosak az öregedésre, ezért évek múlva sem kell teljesen lecsiszolni őket a felületről, egy köztes finom csiszolást (120 vagy 140-es SIA csiszoló papírokkal) követően egy-két réteg felhordásával felújítható a burkolat.
Hézagos a parkettám és sok rés van a felületen. Felújítsam, vagy cseréljem?
Az esetek többségében ha egy mód van rá, a felújítást javasoljuk, de természetesen nem mindegy, mennyire van elhasználódva a régi burkolat. Kérje szakember segítségét!
 
Rövid időn belül be kell költöznöm!
Új építésű házaknál és sok esetben a régebben épülteknél is, ha nem vagyunk biztosak a vízszigetelés tökéletességében, - szükséges az alapfelület (beton) nedvességét burkolás előtt CM%-karbidos nedvességmérő műszerrel megmérni.

Ha még nincs kész a záróbeton de a határidő sürgető, akkor érdemes ún. zsákos esztrichet, vagy szárazépítési technológiát ( deszkapadozat, OSB faforgácslap-padló) választani. Az esztrichek egy átlagos 5 cm-es vastagság esetén kb. 3 hét után burkolhatóak, ami nagy előny a hagyományos betonok 1 cm / 2hét, normál esetben 5-7 cm esetén 12-14 hét, vagyis több mint 3 hónap száradási idejével szemben.
Ezenkívül a finomabb szemcseszerkezet lehetővé teszi, hogy megfelelően beszintezett, sima felületet készítsünk vele, ami eredményeképp kevesebb aljzatkiegyenlítőre lesz szükség.
 
Kell-e rést hagyni a falak mellett és mekkorát? Mi a dilatációs váltó szerepe?
A fa élő anyag, folyamatosan mozog (dilatál), ha erre nincs lehetősége, ha nem hagytunk dilatációs hézagot, a burkolat befeszül a falak mentén, és felpúposodik.
Mindazon helységek között, amelyek külön légtérrel rendelkeznek, és a 7 métert meghaladó összefüggő felületnagyságon túl dilattációs váltó beépítésére van szükség!
 
Ki lehet-e valahogy váltani a hagyományos küszöböt?
Nagy választékban kaphatók különböző dilattációs profilok: alumínium, fa és az eredeti fa színét erezetét nagy hűséggel reprodukálni képes ún. dekorfóliás profilok, melyekkel esztétikusan meg lehet oldani a problémát.
 
A meglévő szőnyegpadlót fel kell szedni, vagy nyugodtan fektessem rá az új burkolatot?
A többrétegű úsztatott burkolatoknál (szalagparketta, laminált padlók) bevett szokás, hogy "költséghatékony" szempontból a régi szőnyegpadlóra fektetik a burkolatot. Ezt kerüljük el, szedjük fel a régi burkolatot és használjunk XPS alátétet, vagy parafát a lépészaj csökkentése érdekében. Így sokkal higiénikusabb, kikerül a szőnyegpadló a benne lévő szennyeződéssel és poratkákkal és az aljzatbeton rejtett hibáira is fény derülhet.
 
Időszerű lenne új burkolatot beépíteni, de inkább megvárom a tavaszt.
A készparkettákat, vagyis szalagparkettákat, lakkozott parafa padlókat, bambusz parkettákat, laminált padlókat, két rétegű parkettákat télen is lefektethetjük, hiszen a munka minimális porral jár, a kész burkolat azonnal igénybevehető és nincs kellemetlen szaghatás.

A hétvégén parkettázunk, - majd a héten megveszem a hozzávalókat...!
A parkettát lerakás előtt a helyszínen zárt csomagolásában minimum 48 óráig pihentetni kell! Érdemes tehát előre gondolkodni és idejében kiválasztani a burkolatot. Előfordulhat, hogy a kiválasztott, minden szempontnak megfelelő burkolatra 1-2 hetet várni kell!

Kedvezőbb áron láttam ugyanazt a parkettát a Barkácsáruházakban. Hol vásároljak?

Alaposan nézzük meg, hogy mit vásárolunk a pénzünkért. Az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartani:

A koptatóréteg tartóssága, a burkolat felületkezelése milyen igénybevételnek áll ellen?
Nehéz eligazodni a mai kínálatban ezért hagyatkozzunk annak a szakembernek a szavára, akinek gyakorlati tapasztalata is van, vagyis ismeri a beépíthetőség oldaláról is az adott típust, és állításait esetleg referenciákkal is alá tudja támasztani. Pl. a magyar Gyártók által gyártott burkolatok minősége tökéletes és az ár sok esetben a magyar átlag vásárlóerő lehetőségeihez szabott.